Caberg Maastricht
08:00 - 18:00 Ma - Zo
Contact
+31636526202

Aangekookte pannen


Aangekoekte pan schoonmaken – 6 geweldige tips

Je let even 5 minuten niet op tijdens het koken en je zit met een aangekoekte pan. Je krijgt de pan zelfs met afwasmiddel niet meer schoon. Probeer de volgende keer om je aangebrande pan schoon te maken met één van deze handige schoonmaaktips.

1. Aangekoekte pan met soda schoonmaken

Laatst hadden we een barbecue in de tuin waarbij een steelpannetje met pindasaus natuurlijk niet kan ontbreken. Doordat ik even niet oplette brandde de pan met pindasaus aan en kregen ik én de vaatwasser de aangekoekte pan met geen mogelijkheid meer schoon. Ik bleef maar boenen met afwasmiddel, maar het werd maar niet schoon. Irritant.

Totdat ik me bedacht dat soda weleens zou kunnen helpen om de aangekoekte pindasaus in de pan schoon te maken. Ik vulde de pan met wat warm water, voegde een schepje soda toe en liet het zo even een uurtje staan. Vervolgens pakte ik de afwasborstel erbij en de aangekoekte pan was zo weer schoon – even schrobben en klaar ben je. De pan is schoon en glimt weer als nieuw. Fantastisch.

Er wordt ook wel geadviseerd om een aangekoekte pan de hele nacht met een laagje soda te laten staan, maar bij ons is een uurtje meestal al voldoende. Soda is niet alleen dé tip tegen aangebakken pannen, maar je kunt soda toepassen voor heel veel andere huishoudelijke klussen.

2. Vaatwastablet toevoegen aan je aangekoekte pan

Heb je geen soda in huis of krijg je de pan toch niet schoon met soda? Dan kan een vaatwastablet ook helpen om je aangebakken pan schoon te maken.

Dus heb je bijvoorbeeld een pan met aangebakken rijst die je echt niet schoon krijgt? Stop een halve vaatwastablet in de pan met warm water (zo lost het tablet op) en laat het even een paar uur staan. De aangekoekte resten in de pan kunnen nu lekker losweken.

Na een paar uur kun je met een schuurspons of afwasborstel de resten loskrabben. Je pan is weer schoon.

3. Aangekoekte pan met baking soda reinigen

Baking soda is in veel gevallen je redder in huishoudelijke nood. Dit spul is zo veelzijdig. Geweldig. Zelfs je aangekoekte pan krijg je schoon door een beetje baking soda op de aangekoekte resten te strooien. Net als bij voorgaande tips de pan vullen met warm water, even laten staan en boenen maar.

4. Citroen inzetten bij een aangekoekte pan

Heb je bijvoorbeeld een pannetje met melk over laten koken, dan kun je de pan weer schoonmaken door wat citroensap met heet water in de pan te laten weken. Na een kwartiertje kun je zo met een borstel door pan heen gaan en zijn de melkresten als sneeuw voor de zon verdwenen.

5. Aangebrande pan met karamel schoonmaken

Het gebeurt me regelmatig dat mijn karamel aanbrandt. Het lijkt wel of er een vloek rust dat het universum mij geen karamel gunt. Ik snap het niet, want karamel is het lekkerste dat er bestaat. Echt.

De pan met aangebrande karamel krijg ik met geen mogelijkheid schoon als ik tekeer ga met wat afwasmiddel en warm water. Maar als ik de pan vul met alleen water en deze op het gasfornuis laten koken, dan weekt de aangebrande karamel zo weer los in de pan. Er zijn geen speciale middeltjes voor nodig. Dat is ook weleens fijn. Ik maak de pan hierna altijd nog wel even schoon met wat zeepsop – en begin aan een tweede poging karamel maken.

Want zoals ik al zei: karamel is mijn BFF – dat het maar duidelijk mag zijn. ?

6. Pan schoonmaken met azijn

Een aangebakken pan kun je ook schoonmaken door een laagje schoonmaakazijn in de pan te doen met een laagje (koud) water. Laat dit een paar minuten inwerken en je zult merken dat je het vuil zo los kunt schrobben – net als hoe je een vieze oven weer schoon kunt krijgen.

Zorg dat je deze middelen niet met elkaar vermengd om je vieze pan schoon te maken. Dit kan namelijk leiden tot ongewenste praktijken – scheikundige reacties. En ja, dat kan gevaarlijk zijn.

Geen uitweg mogelijk – op zoek naar een nieuwe pan

Krijg je de aangekoekte pan voor geen mogelijkheid meer schoon? Dan is het tijd voor een nieuwe pan. Een koekenpan begint vaak al vanaf 12 euro. Een kookpan kost net even wat meer, maar je doet er vaak wel jaren mee. Tenzij je weer dezelfde fout begaat en de pan laat aanbakken.

Wat zijn jouw tips om je aangekoekte en aangebrande pannen schoon te krijgen?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *