Caberg Maastricht
08:00 - 18:00 Ma - Zo
Contact
+31636526202

Soda schoonmaaktips


Super soda – schoonmaken met soda

Wat kun je allemaal met soda schoonmaken?

Oké, wat kun je er dan mee? Superveel, we hebben alles even op een rijtje gezet, want het is teveel om op te noemen hoeveel je kunt schoonmaken met soda.

1. Soda als allesreiniger

Wat soda toevoegen aan warm water en je kunt het als allesreiniger gebruiken. Bijvoorbeeld om je vloeren, deuren en muren van geglazuurde tegels mee schoonmaken.

2. Wondjes schoonhouden

Heb je een ontstoken wondje? Doe dan een lepel soda in warm water en week je wond hierin. Doe dit eventueel 2 a 3 keer per dag.

3. Kleding wassen met soda

Soda is natuurlijk een fijn middel om vlekken uit witte was te krijgen. Je kunt het in het wasmachinebakje doen. Maar je kunt het ook eerst even voorweken met soda en dan op de normale manier wassen.

Ook je wasmachine kun je schoonmaken met soda. Als er een beetje en vervelend luchtje in de wasmachine hangt kun je even wat soda in de trommel gooien. De wasmachine laten draaien op 90 graden (zonder was erin). En je hebt weer een frisse wasmachine.

4. Zweetlucht tegengaan met soda

Als je veel zweet blijft die lucht vaak langer in kleding hangen. Ook al heb je het gewassen, als je dan een uur je gewassen shirt weer aanhebt kun je de zweetlucht soms alweer ruiken. Niet om vrolijk van te worden. In vervolg kun je beter deze shirts beter een uurtje in Sodawater laten inweken en daarna wassen. Let op, soda kan de kleur wel aantasten, dus absoluut niet te lang laten staan. Witte was daarentegen kun je lekker even een nacht laten inweken.

Zweetlucht in je schoenen kun je ook tegengaan met soda. Doe wat soda in je schoenen en stop deze in een afgesloten zak. Nachtje laten rusten en de soda er weer uit gooien.

5. Bloemen langer laten leven

Om je bloemen langer mooi te houden kun je een klein beetje Soda bij het water toevoegen. Hierdoor wordt het groeiproces vertraagd en kun je langer genieten van die mooie bos bloemen.

Tevens kun je vervelende geuren uit bloemenvazen aanpakken met Soda. Deze geuren krijg je vooral als een vaas te lang heeft gestaan met bloemen. Gewoon even omwassen met warm sodawater en de geur is weg. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat je de ziektekiemen die misschien in de vaas zitten doodt.

5. Geen dood bier meer met soda

Heb je geen aparte bierglazen, maar krijg je ineens gasten die hun biertje graag uit een glas willen drinken? Maar ja in gewone frisdrank glazen slaat het bier meteen dood… Geen paniek. Gewoon een glas even afwassen in warm sodawater. Vervolgens je glas wel even goed naspoelen met schoon water. Dan kan je gast genieten van een biertje dat niet in 3 tellen doodslaat.

6. Laat je kristal weer glanzen

Mocht je gelukkige eigenaar zijn van kristallen glazen dan wil je deze natuurlijk glanzend houden. Vaak worden ze iets dof. Om de glazen weer mooi glanzend te krijgen kun je glazen wassen met warm sodawater. Vervolgens weer goed naspoelen met schoon water. Het beste kun je de glazen aan de lucht laten drogen en niet gaan afdrogen. Scheelt ook weer.

7. Zilveren bestek laten blinken

Is je zilveren bestek wat dof geworden? Doe dat wat soda met warm water in een bak. Voeg daarna wat proppen aluminiumfolie toe en leg je bestek erin. Wacht even tot het stopt met bruisen en spoel alles goed af. Het bestek blinkt je weer tegemoet!

8. Aangekoekte pannen schoonmaken met soda

Oeps even niet opgelet… Verbrand eten… Naast dat je baalt dat weer wat nieuws kan gaan koken (of de kids een plezier doen met een ongezonde hap van de snackbar) is het vooral vervelend dat je pan helemaal is aangekoekt.

Maar die aangekoekte pan krijg je best makkelijk weer schoon met soda. Door de pan te vullen met soda en heet water, zul je zien dat het aangebrande eten zo los weekt. Hierna even goed schoonmaken, je zult zien dat het makkelijker gaat. Soda en aluminium kunnen niet tegen elkaar, dit dus niet toepassen op aluminium pannen.

9. Verstopte afvoer is verleden tijd

Met soda kun je zelfs voor handyman spelen. Als de gootsteen verstopt is, flink wat soda in de afvoer gooien. En vervolgens flink wat kokend water erachteraan gieten. Als de verstopping erg hardnekkig is, kun je eventueel azijn na de soda toevoegen en daarna het kokende water. Wil je liever voorkomen dat je afvoer verstopt? Dan kun je bijvoorbeeld elke week of 2 weken even wat soda door de afvoer laten lopen met kokend water.

10. Groene tegels in de tuin weer mooi maken

Vind je groene tegels in tuin toch niet zo’n succes? Maak dan een mengsel met soda en warm water. En schrobben maar! Het valt heel erg mee hoe hard je moet schrobben, de groene aanslag op de tegels gaat er met het sodawater heel makkelijk af.

Let op

Schoonmaaksoda moet je niet verwarren met baking sodaBaking soda is namelijk voor consumptie bedoeld, maar schoonmaaksoda is dat absoluut niet! Ook is soda niet geschikt voor aluminium, marmer of delicate stoffen.Tags: aangekoekte pannen sodabaking sodabestek sodagroene tegels sodakleding wassen sodakristal glanzend sodaschoonmaaksodaschoonmaken met sodasoda allesreinigersoda schoonmakenverse bloemen sodaverstopte afvoer sodawonden schoonhouden sodazweetlucht voorkomen soda

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *